Ouderwetse Hachee zoals Grootmoeder het Maakte – Glutenvrij & Botermals

Er gaat niets boven de geur van sudderend draadjesvlees die langzaam het huis vult op een gure dag. Deze ouderwetse hachee is niet alleen een eerbetoon aan de Hollandse keuken van vroeger, maar ook volledig glutenvrij gemaakt – zonder concessies aan smaak of traditie. In dit recept gebruik je eenvoudige, pure ingrediënten zoals riblappen, ui, kruidnagel en een klein scheutje azijn. En het geheim? Geduld. Laat het vlees uren sudderen tot het uit elkaar valt bij het aanraken van je vork. Dit is comfort food op z’n best: warm, zacht en vertrouwd.

Grootmoeders hachee

Course: DinerCuisine: HollandsDifficulty: Medium
Servings

6

porties
Prep time

20

minutes
Cooking time

5

hours 
Calories

450

kcal

Ingrediënten

  • 1kg runderlappen

  • 50gr roomboter

  • 3 uien, in halve ringen

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 2 el azijn (natuurazijn of appelazijn)

  • 500 ml runderbouillon

  • 2 laurierblaadjes

  • 3 kruidnagels

  • 1 tl basterdsuiker

  • 1 tl mosterd

  • 1 tl maizena

  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

  • Snijd de runderlappen in grove stukken en bestrooi ze met zout en peper.
  • Smelt de boter in een stoofpan en bak het vlees op middelhoog vuur rondom bruin. Haal het uit de pan en zet apart.
  • Doe de uien in dezelfde pan en bak ze op laag vuur tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak kort mee.
  • Maak een mix van koud water met de maizena en giet dit over de uien en roer goed door. Dit zorgt straks voor een mooie gebonden saus. Voeg de azijn, suiker en mosterd toe en meng door de uien.
  • Leg het vlees terug in de pan. Voeg de bouillon toe tot het vlees net onder staat. Doe de laurierblaadjes en kruidnagels erbij.
  • Breng het geheel tegen de kook aan, zet het vuur laag en laat het minstens 3 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe en voeg zo nodig wat extra bouillon of water toe als het te droog wordt.
  • Haal de laurier en kruidnagels eruit. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
  • Heerlijk met aardappelen, rode kool of gestoofde wortelen en natuurlijk een lepel jus!

Notes

  • Wil je het vlees écht zoals oma’s draadjesvlees? Laat het dan gerust 4 tot 5 uur sudderen. Hoe langer, hoe malser!
  • Het juiste vlees; Riblappen zijn het malst door het aanwezige vet en bindweefsel. Sucadelappen geven door de fijne vetdooradering ook perfect mals vlees.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het 15 minuten rusten in de jus voordat je het probeert op te pakken. Dit zorgt ervoor dat de vezels zich volledig ontspannen en uit elkaar vallen bij de minste aanraking.

Met dit recept voor glutenvrije hachee serveer je niet alleen een maaltijd, maar ook een herinnering. Perfect voor wie terugverlangt naar de smaken van vroeger, maar bewust eet in het heden. Combineer het met aardappelpuree, rode kool of ouderwetse appelmoes en maak van een gewone avond een warm familiemoment. Heb je dit recept gemaakt? Laat het weten in de reacties of deel je foto op social media met #hacheezoalsvroeger – we vinden het heerlijk om jouw versie te zien!

Updates nieuwsbrief

Vul hieronder uw e-mailadres in en schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *