Voedingswijs (#36-25) – Jodium

Jodium is een essentieel spoorelement dat het lichaam maar in kleine hoeveelheden nodig heeft. Het speelt een cruciale rol bij de werking van de schildklier, die hormonen aanmaakt die de stofwisseling en groei reguleren.

Wat gebeurt er bij een tekort of teveel?

Een tekort aan jodium kan leiden tot een trage schildklierwerking (hypothyreoïdie), struma (krop) en bij kinderen tot groeiachterstand of een verminderde mentale ontwikkeling.Een teveel aan jodium kan ook klachten veroorzaken, zoals maag- en huidproblemen (bijvoorbeeld acne). Daarom is het belangrijk om niet alleen genoeg, maar ook niet te veel jodium binnen te krijgen.

Waar zit jodium in?
  • Van nature in zeevissen, schaal- en schelpdieren.
  • Ook aanwezig in melk, kaas en eieren.
  • Brood levert in Nederland een belangrijke bijdrage, omdat bakkerszout meestal is verrijkt met jodium.
  • Gewoon zeezout bevat géén toegevoegd jodium, tenzij dit duidelijk staat aangegeven.
Ons advies

✔️ Eet wekelijks vis en gebruik brood of andere producten met bakkerszout.

✔️ Kies voor een gevarieerd voedingspatroon zodat je voldoende jodium binnenkrijgt.

✔️ Vermijd supplementen met hoge doseringen jodium, tenzij dit medisch geadviseerd is.

Updates nieuwsbrief

Vul hieronder uw e-mailadres in en schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *