Zelf Groene Pesto Maken: Eenvoudig Recept met Verse Basilicum

Zelf groene pesto maken is makkelijker dan je denkt – en véél lekkerder dan de potjes uit de supermarkt. Met een handvol verse basilicum, een beetje Parmezaanse kaas, pijnboompitten en goede olijfolie tover je in enkele minuten een smaakbom op tafel. Deze klassieke Italiaanse saus geeft elke pasta, salade of sandwich een frisse en hartige boost. Bovendien is pesto super veelzijdig: smeer het op een broodje, gebruik het als marinade of roer het door je favoriete pasta voor een snelle, gezonde maaltijd.

Groene pesto

Cuisine: ItalianDifficulty: Easy
Servings

5

porties
Prep time

5

minutes
Cooking time

5

minutes
Calories

215

kcal

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook

  • 30 gr pijnboompitten

  • 50 gr parmezaanse kaas

  • 40 gr basilicum

  • zout en peper naar smaak

  • citroensap van een halve citroen

  • 80 – 100 ml extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

  • Rooster de pijnboompitten kort in een droge koekenpan tot ze goudbruin kleuren. Laat ze daarna even afkoelen.
  • Doe de basilicumblaadjes, de geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas, geperste knoflook en een snuf zeezout in een keukenmachine of hoge mengbeker.
  • Giet de olijfolie er langzaam bij terwijl je alles fijnmaalt tot een smeuïge pesto. Voeg eventueel wat extra olie toe als je hem dunner wilt.
  • Proef en breng op smaak met wat extra zout of kaas, naar eigen voorkeur.
  • Bewaar de pesto in een schoon potje in de koelkast, afgedekt met een klein laagje olie om verkleuring tegen te gaan. Zo blijft hij een paar dagen goed.

Notes

  • Vervang pijnboompitten eens door walnoten, cashew of zonnebloempitten. Of vervang Parmezaan door Pecorino of een harde geitenkaas.
  • Vries porties in een ijsblokjesvorm in. Handig voor later gebruik in pasta, soep of op brood.
  • Geen keukenmachine? Gebruik een staafmixer of vijzel voor een grovere, rustieke pesto met meer textuur.

En dat was het: jouw zelfgemaakte groene pesto, romig, vol van smaak en helemaal naar jouw eigen voorkeur aan te passen. Een keer gemaakt, en je wilt nooit meer terug naar kant-en-klaar. Probeer dit recept en ontdek waarom groene pesto al eeuwenlang een Italiaanse klassieker is.

Zin in meer inspiratie? Bekijk ook onze andere pasta recepten en Italiaanse klassiekers – en laat je verrassen door hoe eenvoudig en smaakvol koken kan zijn!

Updates nieuwsbrief

Vul hieronder uw e-mailadres in en schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *