Er gaat niets boven de geur van versgebakken rozijnenbolletjes! Deze zachte en lichtzoete broodjes, boordevol sappige rozijnen, zijn perfect voor het ontbijt, als tussendoortje of gewoon bij de koffie. Met dit recept maak je ze eenvoudig zelf.
Volkoren rozijnenbolletjes
Course: Ontbijt, LunchCuisine: NederlandsDifficulty: Medium16
porties2
hours12
minutes197
kcalIngrediënten
200 gr donkere rozijnen
300 gr volkoren tarwemeel
150 gr Amerikaanse patentbloem
12 gr gedroogde gist
250 ml melk (kamertemperatuur)
50 gr witte basterdsuiker
1 ei (kamertemperatuur)
10 gr zout
30 gr ongezouten roomboter (kamertemperatuur)
50 gr roomboter (voor bestrijken)
Bereidingswijze
- Rozijnen wellen
Een avond van tevoren doe je de rozijnen in een kom met water, zodat ze allemaal ondergedompeld zijn. Laat ze 15 minuten weken, giet ze vervolgens af en laat ze aan de lucht drogen tot de volgende dag. Dit zorgt ervoor dat ze lekker sappig blijven en niet verbranden tijdens het bakken. - Het gistmengsel maken
Meng in een mengbeker de lauwwarme melk, gedroogde gist en witte basterdsuiker. Roer goed door en laat het 5 minuten staan tot het begint te schuimen. Dit betekent dat de gist actief is en klaar om het deeg luchtig te maken. - Het deeg kneden
Doe het volkoren tarwemeel, de patentbloem, het zout en de boter in een mengkom. Voeg het gistmengsel toe en meng alles goed. Kneed het geheel vervolgens minimaal 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg in de laatste minuut de geweekte en gedroogde rozijnen toe en kneed ze gelijkmatig door het deeg. - Eerste rijs
Vorm een bol van het deeg en plaats het in een ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek. Het deeg moet in volume verdubbelen. - Verdelen en vormen
Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even door. Verdeel het in 16 gelijke stukken en rol er bolletjes van. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. - Tweede rijs
Dek de bolletjes opnieuw af en laat ze nog een uur rijzen, zodat ze extra luchtig worden. - Voorbereiden op het bakken
Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte). Klop het ei los en bestrijk voorzichtig de bovenkant van de bolletjes. Zorg dat je ook de randen goed meeneemt voor een mooie, goudbruine kleur. - Bakken
Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de bolletjes in 12-17 minuten gaar en goudbruin. - Afwerken en laten afkoelen
Smelt ondertussen de 50 g roomboter in een pannetje. Zodra de bolletjes uit de oven komen, bestrijk je ze direct met de gesmolten boter voor een mooie glans en extra smaak. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.
Notes
- Tip voor lactose-intoleranten: Vervang de melk en de boter door een lactosevrije variant voor hetzelfde zachte en luchtige resultaat.
- Rozijnen goed drogen
Laat de rozijnen na het wellen echt goed uitlekken en drogen (liefst op een schone theedoek). Te natte rozijnen kunnen het deeg klef maken of de rijs verstoren. - Extra variatie?
Voeg een snufje kaneel toe aan het deeg voor een warme smaak, of vervang een deel van de rozijnen door stukjes pure chocolade of cranberry’s
Deze versgebakken rozijnenbolletjes zijn het allerlekkerst als ze nog een beetje warm zijn. Smeer er een beetje boter op of eet ze zo!
Veel bakplezier en smakelijk!