Mousse van kikkererwtensap? Jazeker. Deze fluweelzachte chocolademousse laat je gasten compleet versteld staan – en nee, niemand proeft de kikkererwt. Met slechts drie ingrediënten tover je in een handomdraai een luchtig, plantaardig dessert op tafel zó romig en intens van smaak, dat zelfs de klassieke mousse au chocolat jaloers wordt. Geen ei, geen room, maar pure magie.
Vegan chocomousse
Course: DessertCuisine: FrenchDifficulty: Medium4
porties15
minutes2
hours170
kcalIngrediënten
120 ml aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten)
2 tl suiker (optioneel)
100 g pure chocolade (min. 70% cacao, vegan)
Snufje zout
Bereidingswijze
- Smelt de chocolade:
Smelt de chocolade au bain-marie. Laat iets afkoelen tot lauwwarm (belangrijk!). - Klop de aquafaba op:
Giet 120 ml aquafaba in een brandschone vetvrije kom. Klop met een elektrische mixer op hoge stand gedurende 8–10 minuten tot stijve pieken.Voeg de suiker toe als het begint te schuimen, klop verder tot stevig en glanzend. - Meng chocolade en schuim:
Roer een beetje van het schuim door de chocolade om los te maken. Spatel daarna de rest van het schuim voorzichtig door de chocolade. Doe dit in delen en houd het luchtig – niet mixen, maar spatelen! - Laat opstijven:
Verdeel de mousse over 4 glazen of bakjes. Zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te stijven.
Notes
- Wil je variatie? Voeg smaak toe! Denk aan een paar druppels vanille-extract of geraspte sinaasappelschil of een scheutje espresso.
- Laat écht lang genoeg opstijven. De mousse heeft echt 2+ uur nodig om goed op te stijven. Liefst een nacht voor ultieme structuur.
Wie zegt dat vegan desserts ingewikkeld moeten zijn? Deze choco mousse bewijst het tegendeel. Licht, decadent en verrassend simpel – perfect als elegant dessert of als geheime showstopper bij de koffie. Zet ‘m koud, lepel erin, en laat je verbazen. Eén ding is zeker: aquafaba laat je nooit meer weglopen door de gootsteen.
