Poelier-kip uit de oven: vleugels & drumsticks zoals vroeger

Op zoek naar poelier-kip uit de oven met die herkenbare zaterdaggeur? Dit recept voor vleugels en drumsticks levert precies dat: krokant vel, sappig vlees en een klassieke kruidenrub met een tikje boter voor die volle braad­smaak — helemaal zonder frituur. Met simpele specerijen, heldere oventijden (ca. 35–40 min op 200°C hetelucht) en nul gedoe zet je borrelkip neer die ruikt en smaakt “zoals vroeger bij de poelier”. Perfect voor doordeweeks én voor de borrelplank.

Kip uit de oven

Course: SnacksCuisine: NederlandsDifficulty: Easy
Servings

4

porties
Prep time

10

minutes
Cooking time

35

minutes
Calories

345

kcal

Ingrediënten

  • 700 gr kippenvleugels en drumsticks

  • 2 el plantaardige olie

  • 1 el roomboter

  • 2 tl zout

  • 1 tl grove zwarte peper

  • 1 tl knoflookpoeder

  • 1 tl uienpoeder

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 tl kipkruiden óf kipbouillonpoeder

  • ½ tl gedroogde tijm

  • ½ tl gedroogde marjolein of oregano

  • ½ tl kurkuma

  • ¼ tl nootmuskaat

  • 1 ui, gehalveerd

  • 1 teen knoflook, geplet

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200°C hetelucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Plaats bij voorkeur een ovenrekje op de bakplaat voor extra krokant resultaat.
  • Droog de kip met keukenpapier. Meng in een grote kom 2 el olie + 1 el gesmolten boter en schep de kip erdoor tot alles dun glanst.
  • Meng de kruiden in een apart bakje. Strooi over de kip en wrijf stevig in (waar mogelijk ook onder het vel bij de drumsticks).
  • Leg de kip in één laag op het rekje/bakpapier, met ruimte tussen de stukken. Leg eventueel de ui en knoflook op de plaat voor extra aroma.
  • Rooster 20 minuten. Draai dan de vleugels en drumsticks met een tang om.
  • Rooster nog 15–20 minuten tot het vel goudbruin is en het sap bij het dikste deel helder uitloopt. (Eventueel de laatste 2–3 min grill voor extra karamellisatie—blijf erbij.)
  • Rust 5 minuten: schep de kip in een schaal, giet het braadvet van de plaat erbij en dek losjes af (bord of folie). Dat korte “zweten” geeft die klassieke poeliergeur.
  • Serveren: een snuf verse zwarte peper erover. Lekker met honing-mosterd of knoflook-yoghurtdip.

Notes

  • Zorg voor luchtcirculatie. Leg de kip op een rekje boven de bakplaat (of op kleine propjes aluminiumfolie) zodat de warmte eromheen kan.
  • Controleer de garing. Gebruik bij voorkeur een kernthermometer: 75–80 °C in het dikste deel van de drumstick is perfect.
  • Dep goed droog. Maak vleugels en drumsticks eerst droog met keukenpapier. Droog vlees bakt krokanter.

Serveer je ovenkip poelierstijl warm, met een snuf extra zwarte peper en een snelle dip (honing-mosterd of knoflook-yoghurt). Restjes? Even opwarmen: vel wordt weer krokant. Bewaar dit recept als favoriet en deel je resultaat — zo vinden meer mensen het drumsticks & vleugels recept waar ze naar zochten. Zin in variatie? Maak ‘m de volgende keer mild pikant of probeer onze andere kipkruiden voor in de oven.

Updates nieuwsbrief

Vul hieronder uw e-mailadres in en schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *