Romige risotto met champignons en paprika – zonder gedoe, boordevol groente

Op zoek naar een eenvoudig recept voor een smaakvolle, vegetarische risotto? Deze romige risotto met paprika en champignons is perfect als voedzaam hoofdgerecht. Met arboriorijst, gebakken groenten en een volle groentesmaak zet je in 40 minuten een maaltijd op tafel waar het hele gezin van geniet. Ideaal voor doordeweeks, maar ook heerlijk als weekendcomfortfood — zonder ingewikkelde stappen of dure ingrediënten.

Risotto

Course: DinerCuisine: ItalianDifficulty: Medium
Servings

5

porties
Prep time

10

minutes
Cooking time

30

minutes
Calories

415

kcal

Ingrediënten

  • 500 gr arborio rijst

  • 2 uien

  • 2 teentjes knoflook

  • 250 gr kastanjechampignons

  • 3 paprika’s of 2 paprika’s en 1 courgette

  • 1.5 ltr water

  • 1 groente bouillon blokjes

  • Olijfolie

Bereidingswijze

  • Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Snijd de paprika’s in blokjes en de champignons in plakjes. Zet alles klaar voordat je begint — risotto vraagt aandacht.
  • Verhit een ruime pan met een scheutje olie en fruit de ui op laag vuur tot hij glazig is. Voeg daarna de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
  • Voeg de paprika en champignons toe en bak deze 5 tot 7 minuten, tot ze iets zachter worden en hun aroma’s vrijkomen.
  • Doe de arboriorijst in de pan en bak kort mee tot de korrels glanzen en licht doorzichtig worden. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Voeg een soeplepel van het hete water met daarin het bouillonblokje toe. Laat de rijst het vocht rustig opnemen terwijl je blijft roeren.
  • Herhaal dit proces: voeg telkens een scheut bouillon toe zodra de vorige is opgenomen. Blijf regelmatig roeren zodat de rijst mooi romig wordt. Dit duurt ongeveer 25–30 minuten in totaal.
  • Proef of de rijst beetgaar is. Is dat het geval, dan kun je eventueel nog wat extra peper of kruiden naar smaak toevoegen.

Notes

  • Wil je het smeuïger? Voeg een klontje roomboter of een lepel Parmezaanse kaas toe (optioneel).
  • Gebruik altijd arboriorijst of carnarolirijst. Deze rijstsoorten bevatten veel zetmeel en zorgen voor de romige structuur waar risotto om bekend staat. Gewone rijst geeft niet hetzelfde resultaat.
  • Blijf roeren, maar met beleid. Regelmatig roeren voorkomt aanbranden en activeert het zetmeel in de rijst. Maar overdrijf het niet — te veel roeren kan de korrels breken.

Deze vegetarische risotto met champignons en paprika bewijst dat je met simpele ingrediënten een verrassend rijk en romig gerecht kunt maken. Serveer hem zoals hij is, of voeg extra groente, noten of wat Parmezaan toe voor extra diepgang. Bewaar dit recept in je favorieten als je houdt van makkelijke, gezonde maaltijden met veel smaak. Meer lekkere risotto-ideeën? Kijk gerust verder op onze website.

Updates nieuwsbrief

Vul hieronder uw e-mailadres in en schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *