Deze linzen-tomatensoep is comfort food in z’n puurste vorm. Gemaakt met simpele ingrediënten, boordevol smaak en helemaal plantaardig. De rode linzen zorgen voor een zachte bite en een flinke portie eiwitten, terwijl de tomaat en komijn de soep een warme, kruidige basis geven. Perfect voor een doordeweekse avond of als lichte lunch.
Rode linzensoep met tomaat
Course: Lunch, DinerCuisine: MediterraneanDifficulty: Medium4
porties10
minutes30
minutes210
kcalIngrediënten
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 wortels, in blokjes
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
400 gr tomatenblokjes
1 el tomatenpuree
150 g rode linzen (ongekookt)
1 liter groentebouillon
Zout en peper naar smaak
Citroensap (een kneepje voor frisheid)
Bereidingswijze
- Verhit de olijfolie in een soeppan. Fruit de ui glazig, voeg dan de knoflook en wortel toe en bak 5 minuten mee.
- Voeg komijn en paprikapoeder toe. Bak even mee tot het geurt.
- Voeg tomatenpuree toe, bak 1 minuut, en dan de tomatenblokjes. Laat kort pruttelen.
- Voeg linzen en bouillon toe. Breng aan de kook, zet het vuur dan lager en laat 25–30 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn.
- Breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
- Je kunt de soep eventueel (gedeeltelijk) pureren met een staafmixer voor een romige textuur.
- Serveer met verse kruiden en eventueel brood erbij.
Notes
- Rode linzen kunnen wat schuim of bitterheid afgeven. Even spoelen onder koud water maakt de soep zachter van smaak én beter verteerbaar.
- Voor wat pit kun je chilivlokken, harissa of een snuf cayenne toevoegen. Liever mild? Laat de chilivlokken weg en voeg wat extra wortel toe voor zoetheid.
- De soep blijft in de koelkast 3 dagen goed en is perfect in te vriezen. Even opwarmen en je hebt een voedzame maaltijd klaarstaan.
Serveer deze soep zoals hij is, of maak ‘m extra romig met een lepel plantaardige yoghurt. Lekker met wat vers brood erbij, of gewoon zo – in alle eenvoud.