Voedingswijs (#27-25) – Vezels

Vezels zijn onverteerbare koolhydraten die ongeschonden de dunne darm passeren en pas in de dikke darm hun werk doen. Ze leveren nauwelijks energie, maar spelen een belangrijke rol in een gezonde spijsvertering en hart- en vaatgezondheid. Vezels komen van nature voor in groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en zaden.

Twee soorten vezels en hun voordelen

Er zijn twee soorten vezels. Wateroplosbare, ook wel fermenteerbare vezels genoemd, worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën. Ze ondersteunen een gezonde darmflora en stoelgang, helpen bij een stabiele bloedsuikerspiegel en dragen bij aan het verlagen van LDL-cholesterol. Niet-wateroplosbare vezels worden niet afgebroken, maar vergroten het volume in de darmen en stimuleren de darmbeweging, wat helpt om obstipatie te voorkomen.

Waarom dagelijks minimaal 25 g vezels?

Een dagelijkse inname van minimaal 25 gram vezels verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Elke extra 7 gram vezels per dag kan dit risico verder verlagen. Vezels stimuleren kauwen, vertragen de maaglediging, zorgen voor een verzadigd gevoel en dragen bij aan stabiele bloedsuikerspiegels. Ze helpen bij gewichtsbeheersing en ondersteunen een gezonde darmwerking. Voor een goede werking van vezels is het belangrijk om voldoende te drinken. Bij te weinig drinken kunnen vezels zelfs verstoppingsklachten verergeren.

Ons advies:

Zorg dagelijks voor minimaal 25 g vezels, afkomstig uit diverse plantaardige bronnen zoals groenten, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten en zaden. Houd voor een goed effect op de stoelgang én spijsvertering 1,5 tot 2 liter vocht binnen handbereik. Deze combinatie ondersteunt een gezonde darmflora, een steviger ontlastingspatroon, een lager cholesterolgehalte en een stabiel gewicht.

Updates nieuwsbrief

Vul hieronder uw e-mailadres in en schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *